Ask the publishers to restore access to 500,000+ books.
Kaffe!? Kaffemann Tim Wendelboe er gjest i denne ukas Grenseløst.
Intervjuet ble sendt på Radio Nova tirsdag 20. januar med Olaf G. Alteren i studio.
Kaffe er gått fra å være en drikk for overklassen, til kirkekaffen, via hjembrent og til dagens kaffebarer, som du finner overalt. Norge er etter Finland det landet i verden hvor det drikkes mest kaffe. Det betyr med andre ord at store deler av befolkningen i Norge går rundt i koffeinrus hele dagen, noe som kanskje ikke er så rart med mørketid og mas på alle kanter.
Kaffeplanten, som er ett bær, kom opprinnelig fra området som i dag er kjent som Etiopia og har spredd seg til alle verdens kontinenter. Det var araberne som startet denne reisen i Jemen, før den startet den lange reisen ut i verden. I dag er kaffen like spesiell som landet det kommer fra. Ulike kaffetyper fra ulike land og kontinenter smaker forskjellig, som du kan sammenligne med vindruer. Kaffe er smak og behag, med mange ulike slag.
Kaffe har en bismak
- Jeg ser at kaffebonden ikke får betalt. De aller fleste farmere tjener ikke penger. De er avhengige av kaffebønnene som inntekt, hvis det går galt ett år, så kjøper vi bare kaffen et annet sted, forteller Wendelboe, som selv blant annet kjøper kaffe fra bønder som tjener penger på sin virksomhet.
Kaffe er også politikk, grådighet, kapitalisme og kynisme. Svært mange kaffebønder tjener ikke en krone, men lever fra hånd til munn, for at vi skal kunne få denne kjærkomne effekten den har i det den finner veien til kroppens systemer. Hvordan det henger sammen kan du få vite i denne sendingen.
Men hvorfor er kaffen blitt så populær? Hva sier legenden om kaffe? Og hvorfor skal du betale i dyre dommer på en kaffebar når du finner kaffe til en brøkdel av prisen på nærmeste supermarked?
Du får også vite hvordan du lager en skikkelig god kopp kaffe! Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne utgaven av Grenseløst.